Kotyogós kávéfőző használati útmutató

Használati útmutató a nem Szarvasi kotyogós kávéfőzőkhöz.

Első használat előtt tisztítsa ki hideg vízzel a kávéfőzőjét. Először készítsen egy, vagy két kávéfőzőnyi kávét, ezeket öntse ki.

Anyaga: alumínium öntvény, műanyag. Használható: gáz-, elektromos-, kerámialapos tűzhelyen. A kávéfőző aljának megfelelő méretű főzőlapon/gázon használja.

A kávéfőző három részből áll: Az alsó víztartályból, a középső, szűrővel ellátott kávétartóból, és a végtermék befogadására alkalmas felső tartályból.

  1. Tegyünk vizet a víztartályba!. Fontos, hogy vizet általában csak a biztonsági szelep aljáig tehetünk a tárolóba. Persze ez sem feltétlenül ment meg attól, hogy a kávé kifusson, ezért mielőtt teletöltenénk a tartályt, ellenőrizzük le, hogy mennyi fér a felső tankba. Tipp: Melegíts friss vizet! (Vízforralóban melegítsd elő a vizet, amit a tartályba fogsz tölteni. Ha előmelegített, forró vízzel kezded a majd a kávékészítést a kotyogóssalakkor gyorsabban jön át a víz, ennek köszönhetően nem tud az őrölt kávé túlhevülni, az elkészített kávé pedig nem lesz annyira keserű.) A főzéshez használjunk, ha tehetjük szűrt vizet,
  2. A középső kávétartóba helyezzük be a már előre ledarált kávét! Lazán töltsd meg a kávéval, sose tömörítsd, mert nem tud adott időn belül átjönni a víz.Nem szabad megnyomkodni a betett kávét, mert akkor nehezebben fog átjutni a gőz! A karimát le kell tisztítani, és ha kicsit erősebb kávét szeretnénk, akkor a lelapított kávé tetejére tegyünk még egy kevés darált kávét, hogy az már púpozódjon.
  3. Tegyük rá a kávéfőzőt a tűzhelyre!A klasszikus termékek gáztűzhelyen, elektromos és kerámia főzőlapokon is működnek, de ma már kaphatók indukciós főzőlapon is használható modellek.  A tűzhelyet kicsi lángra vagy alacsony hőmérsékletre állítsuk, így erősebb kávét fogunk kapni
  4. Ekkor hő hatására a víz gőzzé alakul, ami kb. 1 bar nyomással elkezdi kilúgozni a kávét, és átpréseli rajta a vizet. A kotyogós kávéfőző esetében a kávéval így nemcsak a vízgőz, hanem a víz is érintkezik, ami a cseranyagok erőteljesebb kioldódását eredményezi. A 100 fok feletti hőmérséklet miatt pedig az aromák kevésbé oldódnak ki, és hamarabb bomlanak le. 
  5. A kávé elkészültéta jellegzetes kotyogó hang jelzi, ami a víz kibugyogásakor keletkezik, amikor az a felső tartályba ér. Ha ez megszűnik, akkor vége a főzési folyamatnak.
  6. Az elkészült presszókávét tetszés szerint ízesíthetjük! Kávéreceptek, ötletek a http://kavefozo.superwebaruhaz.hu

Ne használja a kávéfőzőt víz nélkül, és ne használjon más porokat, pl.: kakaó, árpa, olyan oldható termékek, amik eltömíthetik a szűrőlapot.

Tisztítása: semleges folyékony mosogatószerrel mossa el. Kerülje a karcosodást okozó szerek és eszközök használatát. Tiszta víz és szódabikarbóna használata javasolt. Mindig várd meg míg a kotyogós teljesen lehűl, szedd szét és tisztítsd meg. Mindig szárazon és tisztán tedd el!

Figyelem! A készülék felszíne felhevül használat közben, égési sérülések elkerülése érdekében soha ne érintse meg azt működés közben! A forró kávéfőzőt csak a nyelénél, vagy a fedő gombjánál érintse meg.

 

Ezt a készüléket csak akkor használhatják 8 éves korú vagy e feletti gyerekek,

továbbá azon személyek, akik csökkent fizikai, érzékelési vagy szellemi képességekkel bírnak ideértve azon személyeket is akik nem rendelkeznek kellő tapasztalattal és tudással a készülék üzemeltetésére vonatkozóan, ha felügyelik őket, vagy utasításokat kaptak a készülék biztonságos üzemeltetéséről és megértik a készülék üzemeltetésével kapcsolatos veszélyeket. Gyerekek nem játszhatnak a készülékkel. Gyerekek, 8 éves kor alatt nem végezhetnek tisztítást vagy karbantartást, 8 éves kor felett pedig csak felügyelettel.