Mennyi kávé az optimális naponta?

Kutatások bizonyítják, hogy a kávénak sok jótékony hatása van. A napi kávéfogyasztás jótékony hatással van a szervezetünkre!

A koffein csökkenti a depressziót és a béldaganatok kialakulásának kockázatát, növeli a sportteljesítményt, ugyanakkor igaz az is, hogy felelőtlenül fogyasztva növeli a stresszt, a csontritkulás és a szívproblémák esélyét. A koffein hatására a hasi, zsigeri erek összeszűkülnek, az agy viszont több vért kap. A koffein ezáltal lerövidíti a reakcióidőt, megemeli az adrenalin szintet és lehetővé teszi a nagyobb fizikai igénybevételt. A koffein természetes stimulánsként könnyen bejut az agyba, és pozitív módon befolyásolja az agysejteket. 

Egy sportolókkal végzett vizsgálat szerint a koffein közvetlen metabolikus hatást gyakorol az izmokra, ezáltal növelve az állóképességet. Hatására az izmok az energiatermeléshez glikogén (a szénhidrát egy formája) helyett zsírt égetnek.

Ha jó időben és ésszerűen isszuk azonban, akkor optimális hatás is elérhető vele az emberi szervezet igényeinek megfelelően.

Bebizonyosodott az is, hogy a kávét ivóknál jelentősen csökken a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata (23-67 %-kal). Ezenkívül a napi két kávét elfogyasztóknál jelentősen csökken a májrák, valamint 84 %-kal a májzsugorodás kialakulása! (A legjobb hatás napi 3-4 csésze kávé elfogyasztásával érhető el.) A naponta három csésze kávét fogyasztó embereknél alacsonyabb a korai halálozás és a szívbetegség kialakulásának kockázata, mint a nem kávézó társaiknál – írja az MTI brit kutatók elemzése alapján. A kutatók elismerték, hogy mivel a tanulmányuk nagyrészt megfigyeléses adatokra támaszkodik, nem lehet biztos ok-okozati következtetéseket levonni belőle, ugyanakkor hozzátették, hogy vizsgálatuk alátámasztja közelmúltbeli tanulmányok eredményeit a kávéfogyasztás hatásairól.

 Azonban a  napi több mint négy csésze kávé már az egészségügyi határérték felett van, növeli a korai halálozás rizikóját.

 Részletek: https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/13923/mennyi-kavet-igyunk-egy-nap

http://blikkruzs.blikk.hu/test-es-lelek/egeszseg/meg-fogsz-dobbenni-ezt-teszi-napi-2-csesze-kave-a-majaddal/crsgefd

https://femina.hu/egeszseg/mennyi-kavet-igyunk/

https://index.hu/tudomany/egeszseg/2017/11/23/a_napi_harom_kavet_ivok_a_legegeszsegesebbek/